Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Search
Search

Τελευταία Νέα

Εις μνήμην του Ανδρέα Ποταμιάνου, Ιδρυτή και Επίτιμου Προέδρου των Special Olympics Hellas

Εις μνήμην του Ανδρέα Ποταμιάνου, Ιδρυτή και Επίτιμου Προέδρου των Special Olympics Hellas

Το Κίνημα των Special Olympics αποτίει φόρο τιμής στη μεγάλη κληρονομιά του Ανδρέα Ποταμιάνου, Ιδρυτή και Επίτιμου Προέδρου των Special Olympics Hellas.

Για δεκαετίες, ήταν ένας εξέχων και δυναμικός υποστηρικτής της ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία στην Ελλάδα - και όχι μόνο. Ήταν εξαιρετικά αφοσιωμένος στην προσπάθεια να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με νοητική αναπηρία, που είναι θύματα διακρίσεων και ρατσισμού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του πρώτου Προγράμματος Special Olympics, το οποίο και συνεχίζει να ευδοκιμεί και να αναπτύσσεται μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια, ανέδειξε το Εθνικό Πρόγραμμα της Ελλάδας σε παγκόσμια κλίμακα, συμβάλοντας ενεργά στην επιλογή της Αθήνας, για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως πόλη για τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics το 2011.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος είχε αντιληφθεί τη μεγάλη σημασία της παγκόσμιας προβολής των ικανοτήτων των ατόμων με νοητική αναπηρία. Εργάστηκε σκληρά, για να καθιερώσει την παραδοσιακή Τελετή της Αφής Φλόγας της Ελπίδας στην Ελλάδα, πριν από κάθε Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, κάθε 4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διοργάνωσης, τα παγκόσμια μέσα αναπαράγουν την ιστορία και τις φωτογραφίες του θεσμού, καθώς η Φλόγα της Ελπίδας ανάβει από τις ακτίνες του ήλιου στον Ιερό Χώρο της Πνύκας, απέναντι από την Ακρόπολη. Οι ιέρειες και οι συνοδοί με νοητική αναπηρία ηγούνται της αποστολής, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο τα ποικίλα ταλέντα και τις ικανότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία.

«Τα Special Olympics πενθούν την απώλεια του Ανδρέα Ποταμιάνου.», δήλωσε η Mary Davis, CEO των Special Olympics. «Εδώ και δεκαετίες, αποτέλεσε έναν πυλώνα ένταξης για άτομα με νοητική αναπηρία στην κοινωνία και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους του Κινήματός μας. Όταν ίδρυσε τα Special Olympics Hellas, άνοιξε τον δρόμο για μια καλύτερη ζωή στα άτομα με νοητική αναπηρία σε όλη τη χώρα του. Ως ένας από τους πρωτοστάτες των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνας το 2011, έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι κάθε άτομο αξίζει σεβασμό, ανεξάρτητα από τις ικανότητές του.»

 

«Ο Ανδρέας Ποταμιάνος ενσάρκωσε το επαναστατικό πνεύμα των Special Olympics και η κληρονομιά του θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επόμενες γενιές.», δήλωσε ο Tim Shriver, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Special Olympics. «Ο Ανδρέας ήταν τολμηρός σε κάθε πτυχή της ζωής του. Έπαιρνε την πιο αμυδρή σπίθα μίας ιδέας και την μετέτρεπε σε μία ανεπανάληπτη επιτυχία. Συνέβαλε καθοριστικά στην Αφή της Φλόγας της Ελπίδας στην Αθήνα πριν από όλους τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. Το χαρακτηριστικό του χαμόγελο και οι ζεστές αγκαλιές του θα λείψουν πολύ. Ήταν παγκόσμιος ηγέτης στο Κίνημά μας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ηγήθηκε του προγράμματος στη χώρα του. Περπατούσε με την ελληνική αποστολή σε κάθε Τελετή Έναρξης των Παγκόσμιων Αγώνων και γνώριζε κάθε αθλητή με το όνομά του. Μας δίδαξε πώς να είμαστε ηγέτες με αυτοπεποίθηση καθ 'όλη τη διάρκεια των διοργανώσεων, και γι' αυτό του οφείλουμε ειλικρινή ευγνωμοσύνη.»

Και ο Tim Shriver συνεχίζει: «Ο Ανδρέας αγαπούσε την πατρίδα του, την Ελλάδα, και είδε τα Special Olympics ως μία θεμελιώδη δύναμη για τη διάδοση του ελληνικού μηνύματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο ενθουσιώδη, έξυπνο και χαρούμενο ηγέτη, ο οποίος έθεσε τους αθλητές των Special Olympics στο επίκεντρο της ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού και της παγκόσμιας επιρροής.»

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπηρέτησε στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο των Special Olympics και συνεργάστηκε με τον Επίτιμο Πρόεδρο των Special Olympics, Sargent Shriver, στα πρώτα χρόνια, προκειμένου τα Special Olympics να επεκταθούν παγκοσμίως. Ήταν εξαιρετικά αγαπητός στην Ελλάδα, όπου όλοι θα τον θυμούνται ως τον ενσαρκωτή των ευγενών ιδανικών του Κινήματος των Special Olympics, που ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους να συμμετάσχουν ως εθελοντές.

 

Ο Διονύσιος Κοδέλλας, ο σημερινός Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, δηλώνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι αθλητές και οι οικογένειές τους, οι προπονητές, οι εθελοντές και οι φίλοι των Special Olympics αποχαιρετούν τον Ανδρέα Ποταμιάνο. Με την διαβεβαίωση ότι το παράδειγμά του πάντοτε θα εμπνέει, θα παρακινεί και θα ενθαρρύνει για την δημιουργία μίας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, που θα εντάσσει τα άτομα με νοητική αναπηρία στους κόλπους της, σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας.»

Print
81 Rate this article:
No rating
«Σεπτέμβριος 2023»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
Link

Γίνε Εθελοντής


Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

Link

Γίνε Προπονητής


Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Link

Γίνε Υποστηρικτής


Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.

                                                       
                                                       
  • Oλυμπιακά Ακίνητα, Πάρκο Γουδή
  • Κτήριο Β07, 11526 Αθήνα, Ελλάδα
  • (+30) 211 2011 000
  • info@specialolympicshellas.gr


  • > Special Olympics
  • > Προγράμματα
  • > Εκπαιδευτικό
  • > Αναπτυξιακό
  • > Νέα
Copyright 2023 by Special Olympics Hellas Όροι χρήσης Προσωπικά Δεδομένα
Back To Top