Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Search
Search

Πρόγραμμα Νεαροί Αθλητές (Young Athletes Program)

Το Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas «Νεαροί Αθλητές» είναι ένα αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά με νοητική αναπηρία ή / και παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ηλικίας από 2 έως 8 ετών, το οποίο προετοιμάζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να ενταχθούν στα Special Olympics και να συμμετέχουν στα επίσημα αθλήματα.

 

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ "ΝΕΑΡΟI ΑΘΛΗΤEΣ"

Με εργαλείο το παιχνίδι επικεντρωνόμαστε στα σημεία που είναι κρίσιμα για τη γνωστική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού, μέσω μια σειράς κατάλληλων αναπτυξιακών δεξιοτήτων, όπως:

 • περπάτημα και τρέξιμο
 • υποδοχή
 • ρίψη
 • ισορροπία και άλματα
 • χτύπημα
 • λάκτισμα
 • ανεπτυγμένες δεξιότητες

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα έχει πολύπλευρο χαρακτήρα και ως εκ τούτου και πολλαπλούς στόχους:

 • Να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των παιδιών.
 • Να προάγει τη γνωστική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
 • Να γνωρίσει στα παιδιά τα αθλήματα.
 • Να ανεξαρτητοποιηθούν τα παιδιά από τους γονείς και να εξελιχθούν σε εν δυνάμει μέλη αθλητικής αποστολής.
 • Να καλωσορίσει τα μέλη των οικογενειών των παιδιών με νοητική αναπηρία στο δίκτυο των Special Olympics.
 • Να ενημερώσει σχετικά με την αναπηρία, μέσα από συμμετοχή σε ομάδες ένταξης με συνομήλικους, επιδείξεις και άλλες δράσεις.

 

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤEΣ ΜΑΣ

Στα Special Olympics Hellas όλοι οι προπονητές μας είναι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού και της ειδικής αγωγής, και όλοι τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!

Η φύση του Προγράμματος "Νεαροί Αθλητές" είναι τέτοια που μπορεί να υλοποιηθεί από πολλές ειδικότητες και επαγγελματίες. Όπως και στον εξοπλισμό, βασικό συστατικό είναι η φαντασία και η ευελιξία.

 

PDF icon SOH_Young_Athletes_Coaching_Guide.pdf

 

ΤΑ ΜEΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της οικογένειας στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στη συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές δράσεις, αποζητούμε την ενεργή συμμετοχή των μελών των οικογενειών των αθλητών και των αθλητριών στο Πρόγραμμα.

Με την συνεργασία τους στις προπονήσεις καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, για να αναπτυχθεί «γλυκιά συνήθεια» επικοινωνίας και συναναστροφής.

Με αυτή τους την ενασχόληση, γίνονται ενεργό κομμάτι των Special Olympics, τους καλωσορίζουμε στο Πρόγραμμα Οικογενειών των Special Olympics Hellas (Family Program) και τους εντάσσουμε στις δράσεις.

 

Παράλληλα με το προπονητικό κομμάτι υλοποιούμε και προγράμματα που σκοπό έχουν την όσο δυνατόν πιο σφαιρική δημιουργία ενός μελλοντικού αθλητή:

 

1. ΓΝΩΡΙΜIΑ ΜΕ ΤΑ ΑΘΛHΜΑΤΑ

Ένα Πρόγραμμα το οποίο γνωρίζει στους αθλητές τα αθλήματα, προκειμένου να είναι σε θέση να επιλέξουν το άθλημα που τους αρέσει και οι γονείς και οι προπονητές να καταλάβουν την κλίση του κάθε αθλητή. Στο πλαίσιο αυτό, αφιερώνουμε έναν μήνα τον χρόνο, όπου αντικαθιστούμε τις καθιερωμένες προπονήσεις με το να προπονηθούν τα παιδιά σε βασικές δεξιότητες κάποιου αθλήματος.

Στόχος: Τα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία για τα επίσημα αθλήματα.

 

2. ΕΠΙΔΕIΞΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με την ολοκλήρωση των προπονήσεων, διοργανώνουμε μια μικρή επίδειξη στο πλαίσιο κάποιας αγωνιστικής διοργάνωσης των Special Olympics Hellas (Τοπικοί Αγώνες, Πανελλήνιοι) με τη συμμετοχή των Νεαρών Αθλητών. Επιπροσθέτως, συνδυάζουμε γιορτές Χριστουγέννων ή Πάσχα με επίδειξη των όσων έχουν μάθει οι αθλητές μέχρι εκείνη την ημέρα. Οι αθλητές μπαίνουν για λίγη ώρα σε συνθήκες «αγώνων», καταβάλλοντας το μέγιστο της προσπάθειάς τους, μαθαίνοντας να εκτίθενται στο κοινό, να τους χειροκροτούν, να κερδίζουν και να λαμβάνουν το μετάλλιό τους.

Στόχος: Προσομοίωση συμμετοχής σε αγώνες

 

3. ΜΕΙΚΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ | UNIFIED PROGRAMS

LET’S PLAY TOGETHER | ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Μέσα από το πρόγραμμα "Ας Παίξουμε Μαζί", παιδιά με και χωρίς αναπηρία έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν από κοινού σε μία προπόνηση, να παίξουν μαζί και να συνεργαστούν. Στην πρακτική εφαρμογή του προγράμματος η συνύπαρξη των παιδιών γίνεται μέσα από επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και εθελοντικών φορέων που απασχολούν παιδιά αυτής της ηλικίας, στα σημεία πραγματοποίησης των προπονήσεων των Νεαρών Αθλητών, έπειτα από επικοινωνία και οργάνωση της δράσης.

Στόχος: Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν νέους φίλους, να γίνουν εν δυνάμει συναθλητές, να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν από μικρή ηλικία με την ένταξη και να δημιουργήσουν τη δική τους άποψη για την αναπηρία.

 

4. ΤΡΙΗΜΕΡΑ CAMP - "ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ"

Θέλοντας να δώσουμε την ευκαιρία στους Νεαρούς Αθλητές μας να αποκτήσουν την μοναδική εμπειρία συμμετοχής σε Πανελλήνιους Αγώνες, διοργανώνουμε 3ήμερα camps, όπου τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ζήσουν από κοντά αυτές τις στιγμές. Τελετή Έναρξης, διαμονή σε δωμάτια με συναθλητές, ομαδικό φαγητό στην τραπεζαρία και έννοιες όπως πειθαρχία, ομαδικότητα, αυτοεξυπηρέτηση και αυτονομία εισάγονται σιγά σιγά.

Στόχος: Η προετοιμασία των αθλητών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ένταξή τους στα επίσημα αθλήματα των Special Olympics, σε συνθήκες αγώνων και συμμετοχής σε αθλητική αποστολή.

 

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝHΣΕΙΣ

Όπως όλα τα προπονητικά προγράμματα των Special Olympics Hellas, έτσι και το Πρόγραμμα "Νεαροί Αθλητές" παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε κάθε συμμετέχοντα.

Θέλοντας η συμμετοχή στο Πρόγραμμα να αποτελεί μία στιγμή διασκέδασης, χαράς και ξεκούρασης και καθώς η συμμετοχή των μελών της οικογένειας είναι εξαιρετικά σημαντική, πραγματοποιούμε τις προπονήσεις μας συνήθως τα Σαββατοκύριακα και σε ώρες πρωινές, προκειμένου τα παιδιά να είναι ξεκούραστα, σε ευχάριστη διάθεση και οι γονείς / κηδεμόνες να διαθέτουν μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου.

Έχοντας ως πρωταρχικό μας στόχο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών μας, πάντα εξασφαλίζουμε χώρους, οι οποίοι ενδείκνυνται να φιλοξενήσουν τα προπονητικά μας προγράμματα και να εξασφαλίσουν την ασφαλή και ευχάριστη προπόνηση των αθλητών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές και το ωρολόγιο πρόγραμμα των προπονήσεων, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 211 2011 006.

 

O ΕΞΟΠΛΙΣΜOΣ

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε κατά την υλοποίηση του Προγράμματος είναι βασικός εξοπλισμός γυμναστικής, ψυχοκινητικής και... μεγάλης φαντασίας! Διαφορετικές υφές, χρώματα, μεγέθη και ήχοι στα υλικά, μας βοηθούν στην πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα δομή του ασκησιολογίου. Μερικά από τα αντικείμενα που συναντά κανείς στις προπονήσεις μας είναι τα παρακάτω:

 • Blocks
 • Αλεξίπτωτο
 • Δοκοί Ισορροπίας
 • Κώνοι
 • Μαντήλια
 • Μπάλες διαφόρων μεγεθών και υφών
 • Ρακέτες
 • Σημάδια Δαπέδου
 • Στεφάνια

Εάν θέλετε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Νεαροί Αθλητές πατήστε εδώ.
Link

Γίνε Εθελοντής


Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

Link

Γίνε Προπονητής


Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Link

Γίνε Υποστηρικτής


Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.

                                                       
                                                       
Επικοινωνήστε μαζί μας

Ακολουθήστε μας
       

            
Copyright 2024 by Special Olympics Hellas Όροι χρήσης Προσωπικά Δεδομένα
Back To Top