Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Search
Search

Το Πρόγραμμα

imageimage

Toν Μάιο του 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία σημαντική συνεργασία με τα Special Olympics International για την υποστήριξη του διεθνούς προγράμματος Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί. Play Unified: Learn Unified. σε 22 προγράμματα - Χώρες.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, απευθύνεται σε εκπαιδευτικές μονάδες Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής, Επαγγελματικής και Ειδικής Εκπαίδευσης) και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. Έγκρισης Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων 142190/Δ3/16.11.2022).

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τη νοητική αναπηρία, να ευαισθητοποιήσει, να σπάσει στερεότυπα, να δημιουργήσει το αίσθημα της αποδοχής και της συνεισφοράς, να προωθήσει τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία, εντός και εκτός γηπέδων, και τελικά να προάγει την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις απαλλαγμένο από φαινόμενα εκφοβισμού και αποκλεισμού.

Οι συντονιστές αυτών των αθλητικών ενταξιακών δράσεων είναι Εκπαιδευτικοί, Ειδικοί Παιδαγωγοί αλλά και Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με πολύχρονη εμπειρία ή εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, όλοι εθελοντές των Special Olympics Hellas, με την ενεργό συμμετοχή των αθλητών των Special Olympics.

Πρακτικά, η υλοποίηση μιας ενταξιακής σχολικής δράσης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί., συντελείται σε 2 μέρη. Το Θεωρητικό μέρος περιλαμβάνει την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη νοητική αναπηρία και την αποστολή των Special Olympics και τους προετοιμάζει για το Βιωματικό μέρος, το οποίο περιλαμβάνει τις ενταξιακές αθλητικές δραστηριότητες - προπονήσεις αλλά και αγώνες - με τη συμμετοχή Μεικτών Ομάδων, αποτελούμενων από άτομα με και χωρίς νοητική αναπηρία.

Το πρόγραμμα ωφελεί ποικιλοτρόπως τους μαθητές και τις μαθήτριες καθώς  αποκτούν νέα βιώματα και αναπτύσσεται η ενσυναίσθησή τους. Κατανοούν την αναπηρία και τη διαφορετικότητα και τελικά αναγνωρίζουν την προσπάθεια αλλά και τις δυνατότητες όλων.  

Μαθητές και αθλητές βιώνουν τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός ενώ παράλληλα χτίζονται τα θεμέλια για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να έχουν ουσιώδη και πολύτιμο ρόλο.

image

Κατά το πρώτο έτος του διεθνούς προγράμματος

Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί., 

συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 αθλητές των Special Olympics και περισσότεροι από 7.000 συμπαίκτες Μεικτών Ομάδων χωρίς νοητική αναπηρία, εκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες προπονητές και εντάχθηκαν εκατοντάδες σχολεία ανά τον κόσμο.Link
Παρουσίαση αποτελεσμάτων 1ου έτους

Link
Παρουσίαση αποτελεσμάτων 2ου έτους

Link
Έγκριση ΥΠΑΙΘ

Link

Γίνε Εθελοντής


Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

Link

Γίνε Προπονητής


Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Link

Γίνε Υποστηρικτής


Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.

                                                       
                                                       
  • Oλυμπιακά Ακίνητα, Πάρκο Γουδή
  • Κτήριο Β07, 11526 Αθήνα, Ελλάδα
  • (+30) 211 2011 000
  • info@specialolympicshellas.gr


  • > Special Olympics
  • > Προγράμματα
  • > Εκπαιδευτικό
  • > Αναπτυξιακό
  • > Νέα
Copyright 2023 by Special Olympics Hellas Όροι χρήσης Προσωπικά Δεδομένα
Back To Top