Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Search
Search

Το Πρόγραμμα

imageimage

image

Toν Μάιο του 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία σημαντική συνεργασία με τα Special Olympics International για την υποστήριξη του Διεθνούς Προγράμματος “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.”- “Play Unified: Learn Unified.” σε 21 προγράμματα - Χώρες. https://www.specialolympics.org/about/press-releases/the-stavros-niarchos-foundation-partners-with-special-olympics-to-build-global-social-inclusion-with-a-vision-to-play-unified-learn-unified
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα υλοποιείται από το 2018, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. Έγκρισης Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ16/91039/Δ2/ 16.08.2023), σε εκπαιδευτικές μονάδες Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης).


Συντονιστές αυτών των αθλητικών ενταξιακών δράσεων είναι προπονητές των Special Olympics Hellas – Εκπαιδευτικοί/ Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με πολύχρονη εμπειρία ή εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, όλοι εθελοντές των Special Olympics Hellas.

Στόχος του προγράμματος είναι:

• Να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τη νοητική αναπηρία και τα Special Olympics
• να εκπαιδεύσει τους μαθητές χωρίς αναπηρία για τη σωστή ορολογία
• να σπάσει στερεότυπα και να βοηθήσει τους μαθητές χωρίς αναπηρία να σχηματίσουν τη δική τους εικόνα απέναντι στην αναπηρία
• να αναπτύξει το αίσθημα της αποδοχής και της συνεισφοράς
• να προωθήσει τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία και τελικά
• να προάγει την ένταξη


image
“Κάθε προσπάθεια και δράση του προγράμματος με εμπνέει“ - Αθανασία Α., Μαθήτρια Μουσικό Σχολείο Αλεξ/πολης


Οφέλη από τη συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα μέσα της βιωματικής μάθησης, ωφελεί ποικιλοτρόπως τους μαθητές με και χωρίς αναπηρία.

• Δημιουργία νέων βιωμάτων
• Ανάπτυξη ικανοτήτων αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης
• Κατανόηση της αναπηρίας και της διαφορετικότητας
• Αναγνώριση και αξιολόγηση των δυνατοτήτων
• Καλλιέργεια του αισθήματος του «ανήκειν» σε ένα σύνολο
• Χτίσιμο σχολική κουλτούρας
• Ενθάρρυνση υιοθέτηση συμπεριφορών που προάγουν την ένταξη
• Διασκέδαση

“ Τελικά όλοι είμαστε ίδιοι. Χαιρόμαστε το ίδιο τις δράσεις.” – Ελίνα Α. , Μαθήτρια 4Ο Γυμνάσιο Τούμπας –

Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Πρακτικά, η υλοποίηση μιας ενταξιακής σχολικής δράσης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.”- “Play Unified: Learn Unified.” οργανώνεται από τα Special Olympics Hellas και συντελείται σε 2 μέρη.

A. Το Θεωρητικό μέρος 

το οποίο περιλαμβάνει επίσκεψη Συντονιστή των Special Olympics Hellas, στο χώρο του γενικού σχολείου και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη νοητική αναπηρία και την αποστολή των Special Olympics. Το θεωρητικό μέρος προετοιμάζει τους μαθητές για την συμμετοχή τους στο Βιωματικό Μέρος.


Β. Το Βιωματικό μέρος

το οποίο περιλαμβάνει δύο πρακτικές ενταξιακές αθλητικές δράσεις, σε Μεικτές Ομάδες αποτελούμενες από μαθητές γενικών και ειδικών σχολείων.Link

Γίνε Εθελοντής


Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

Link

Γίνε Προπονητής


Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Link

Γίνε Υποστηρικτής


Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.

                                                       
                                                       
Επικοινωνήστε μαζί μας

Ακολουθήστε μας
       

            
Copyright 2024 by Special Olympics Hellas Όροι χρήσης Προσωπικά Δεδομένα
Back To Top