Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Special Olympics στην Ελλάδα

Tα Special Olympics Hellas είναι ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο που στηρίζεται καθ΄ολοκληρία στον εθελοντισμό. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Kennedy-Shriver προ 48 ετών με σκοπό να παρέχει σε άτομα με διανοητική αναπηρία ευκαιρίες προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες.

Στην Ελλάδα, τα Special Olympics τα οποία ιδρύθηκαν το 1987 ήδη αριθμούν περίπου  900 αφοσιωμένους εθελοντές – προπονητές που προσφέρουν, σε ετήσια βάση, δυνατότητες προπόνησης σε 27 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα, (23 θερινά και 4 χειμερινά) μέσω των οποίων παρέχουμε στους αθλητές μας την δυνατότητα να αναπτύσσονται σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και να συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός, σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης. 

Στη διάρκεια της 29χρονης διαδρομής τους, τα Special Olympics Hellas καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών σαν ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, με κινητήρια δύναμή τους την ιδέα της κοινωνίας που προτιμά να εντάσσει και να ενδυναμώνει παρά να αποκλείει άτομα με διανοητική αναπηρία.  Για την αθλητική περίοδο 2015-2016 οι προσπάθειές μας εστιάζονται  στη συνέχιση αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των προπονητικών μας προγραμμάτων με τον σκοπό να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Οι Έλληνες αθλητές Special Olympics που κατά καιρούς έχουν λάβει μέρος σε αγώνες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ξεπερνούν τους 12.000, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν ανελλιπώς στις προπονήσεις και δουλεύουν εντατικά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Παράλληλα, τα Special Olympics, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, (σε συνεργασία με το Υπ.Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Καποδιστριακό Παν. Αθηνών, το Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Παν. Θράκης) καθώς και των προγραμμάτων Unified (κοινωνικής ένταξης μέσω αθλητικής συμμετοχής), Unify (συνύπαρξης με ομηλίκους χωρίς διανοητική αναπηρία), Νεαροί Αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), Αθλητές με κινητική και διανοητική αναπηρία (Motor Activity Training Program), Αθλητές Ηγέτες (Athletes Leadership Program) αλλά και του Προγράμματος Εθελοντισμού, έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με διανοητική  αναπηρία, αλλά και της ανάδειξης του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Μέσα από δράσεις που διοργανώνουν τα Special Olympics Hellas έχουμε πετύχει την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας και την ένταξη των αθλητών μας, στους κόλπους της.

Σε αναγνώριση της πολύχρονης δράσης του, έχουν απονεμηθεί στο Σωματείο βραβεία και διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες Μητροπόλεις, το Δήμο Αθηναίων και τους περισσότερους Δήμους της χώρας, καθώς και πλήθους άλλων Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών για το "κοινωνικά επωφελέστατο και ηθικά εξαίρετο έργο του".

Γίνε Εθελοντής

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία. 

Γίνε Προπονητής

Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Γίνε Υποστηρικτής

Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.