Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Όλγα Δασουρά

 

 

Η Όλγα γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Άγνοια και ανεύθυνες πληροφορίες. Μετά από μεγάλο αγώνα απευθυνθήκαμε  σε ένα Νοσοκομείο Παίδων στη Γερμανία. Εκεί μας έδωσαν ένα πρόγραμμα ειδικά για την Όλγα, το οποίο,  συμπεριλάμβανε πολλές ασκήσεις που είχαν να κάνουν με τη μουσική και τον αθλητισμό, όπως κολύμβηση, θεραπευτική ιππασία, εκμάθηση πιάνου και στη συνέχεια φλογέρας, Αυτά μου φάνηκαν υπερβολικά και ανούσια και έτσι δεν τα ακολούθησα.

 Όταν ξαναπήγαμε στη Γερμανία για να δουν την εξέλιξη της Όλγας, απογοητεύτηκαν και μου υπερτόνισαν ότι έπρεπε να είχα ακολουθήσει το πρόγραμμα.  

Σκέφτηκα να δώσω μία ευκαιρία, όμως, στην Ελλάδα όλες οι πόρτες ήταν κλειστές, δημόσιες πισίνες, ιδιωτικές πισίνες, αθλητικές ομάδες. Πρέπει να ομολογήσω ότι κι εγώ μέσα μου δεν πίστευα ότι ο αθλητισμός θα μπορούσε να βοηθήσει την Όλγα, η οποία ούτε καν μπουσουλούσε.

Συνέχισα να προσπαθώ, αλλά, 40 χρόνια πριν, στην Ελλάδα, η νοοτροπία ήταν πολύ διαφορετική. Παντού κλειστές πόρτες, όχι μόνο από τους αθλητικούς συλλόγους αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Ο ρατσισμός και η περιφρόνηση μας οδηγούσαν προς την απομόνωση και τον εγκλεισμό.

Μάθαμε για τα Special Olympics που άνοιξαν την αγκαλιά τους και δέχθηκαν την Όλγα στη μεγάλη αθλητική τους οικογένεια. Οι εθελοντές-προπονητές των Special Olympics, με την ανθρωπιά, την υπομονή και την αγάπη τους, βοήθησαν τους νεαρούς αθλητές-τα παιδιά μας όχι μόνο να μάθουν να κολυμπάνε αλλά και να πάρουν μέρος σε αγώνες, μικρούς αγώνες στην αρχή αλλά στη συνέχεια και σε παγκόσμιους αγώνες. Χάρη στις διακρίσεις τους και τα μετάλλιά τους, ως παγκόσμιοι αθλητές των Special Olympics, τίμησαν και την Ελλάδα.

Η προβολή των επιτυχιών αυτών από τις εφημερίδες, τα περιοδικά και την τηλεόραση ώθησαν και την κοινωνία να αντιμετωπίσει καλύτερα τα άτομα με νοητική αναπηρία. Συγκεκριμένα, την Όλγα πια την καμαρώνουν στη γειτονιά.  Η ενεργοποίηση των συγγενών, των φίλων και των γειτόνων ήταν άμεση και συγκινητική. Μάλιστα το στενό οικογενειακό περιβάλλον και οι φίλοι έγιναν εθελοντές στα Special Olympics Hellas και προσφέρουν ακόμα και σήμερα με αμέριστη προθυμία και αγάπη την υποστήριξη τους στους αθλητες.

Η τιμή, ο σεβασμός και τα συγχαρητήρια ανήκουν στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο των Special Olympics Hellas, στους συνεργάτες του και στους προπονητές, οι οποίοι τρέχουν παντού και μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την ανεύρεση οικονομικών πόρων και χορηγιών. Όλα τα ταξίδια που έχουμε πάει, ακόμα και στο εξωτερικό, όλα είναι δωρεάν, εισιτήρια, ξενοδοχεία, διατροφή, ρούχα, φόρμες.

Ένα είναι το δικό μου μήνυμα: Ο αθλητισμός μέσω των Special Olympics Hellas

είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία, ίσως το πλέον πετυχημένο σύστημα εκπαίδευσης

για άτομα με νοητική αναπηρία.

Σήμερα, η Όλγα νιώθει θάρρος, αυτοπεποίθηση και άνεση ανάμεσα στον κόσμο. Οι εμπειρίες κατάφεραν να την «ξεγαντζώσουν» από εμένα και την οδήγησαν να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της. Συμμετέχει σε συζητήσεις, εκφέρει τη γνώμη της, τις απορίες της, διεκδικεί το δίκιο της. Έμαθε να εκφράζει τη λύπη της αλλά και τη χαρά της. Με τη δύναμη της επιτυχίας, η Όλγα δοκιμάστηκε και σε άλλα αθλήματα, όπως στη ρυθμική γυμναστική με πολύ καλή επίδοση αλλά και στη συγχρονισμένη κολύμβηση, ακολουθεί μαθήματα πιάνου και φλογέρας και συμμετέχει σε χορωδία και θεατρικά παιχνίδια.

 

Η Όλγα έγινε παγκόσμιος κήρυκας των Special Olympics

με σκοπό και έργο της να διαδίδει το μήνυμα:

«Ο Σεβασμός στην ιδιαιτερότητα»

 

Όλοι οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν και να χαρίσουν στα παιδιά τους αυτό το μεγάλο δώρο, τη συμμετοχή τους στα Special Olympics.

«Τα Special Olympics έχουν ευαισθητοποιήσει την κοινωνία. Σε αυτήν την κοινωνία ελπίζουμε όλοι εμείς, και ολόψυχα ευχόμαστε τα νέα μέλη της, τα νέα παιδιά, απαλλαγμένα από προκαταλήψεις και άγνοια να γκρεμίσουν τα τείχη και να χτίσουν γέφυρες για έναν καλύτερο πιο όμορφο και ειρηνικό κόσμο!»

Τα παιδιά μας γίνονται παράδειγμα για το πείσμα, την αντοχή και τη θέλησή τους για δράση, για ζωή και για επιτυχία.

Αγαπημένα μου Special Olympics Hellas

Σας αγαπώ και θα μιλώ για σας όσο ζω.

Εύχομαι σε όλους Υγεία – Χαρά

Και επιτυχία σε κάθε προσπάθεια.

Η μητέρα της Όλγας

 

Γίνε Εθελοντής

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία. 

Γίνε Προπονητής

Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Γίνε Υποστηρικτής

Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.