Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Χαλικιά Ιωάννα - Bocce

O προπονητής της Ιωάννας μας περιγράφει πώς ο αθλητισμός και τα Special Olympics άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή της Ιωάννας από τη Λευκάδα.

Η πορεία χαράς και η εξέλιξη της Ιωάννας ως αθλήτριας των Special Olympics

Κατά την πρώτη μας συνάντηση με τα Special Olympics Hellas καταλάβαμε ότι η συνεργασία μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ θετικά αποτελέσματα. Δημιουργήθηκε έτσι το τοπικό πρόγραμμα Λευκάδας και η Ιωάννα ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες και δράσεις του κινήματος ως αθλήτρια του στίβου.

Στους Πανελλήνιους αγώνες του 2018, στο Λουτράκι, τη μοναδική έως σήμερα συμμετοχή της σε επίσημους αγώνες, κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα των 50μ. Το διάστημα της παραμονής μας εκεί, έδειχνε ενθουσιασμένη και γεμάτη χαρά!

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, προπονείται στο άθλημα του bocce μέσω του Τοπικού Προγράμματος Λευκάδος. Για μία ακόμα φορά, δείχνει να απολαμβάνει τη συμμετοχή της στις προπονήσεις. Το bocce, ένα άθλημα στρατηγικής και επιδεξιότητας, αποτελεί μια ακόμη διέξοδο από την καθημερινότητα, ένα ακόμη βήμα κοινωνικοποίησης και προσαρμοστικότητας.  

Η δημιουργία φιλικών σχέσεων, η απόκτηση καινούργιων εμπειριών και ερεθισμάτων είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει με τόσο μοναδικό τρόπο!

Η ικανότητά της στη ζωγραφική είναι τόσο μοναδική και αληθινή, όσο και η ίδια. Πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2019,  κέρδισε την πρώτη θέση σε Πανελλήνιο διαγωνισμό εικονογράφησης παραμυθιού για άτομα με αυτισμό (δεν έχει εκδοθεί ακόμη), γεμίζοντας με περηφάνεια την οικογένεια και τους οικείους της!

Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2020, στέλεχος των SOH μας ενημέρωσε για την επίδειξη του Προγράμματος Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων (Motor Activities Training Program -  MATP), μία δράση του κινήματος η οποία γίνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ.

Αποφασίσαμε λοιπόν από κοινού να δράξουμε την ευκαιρία και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η Ιωάννα, με περισσή χαρά, κατάφερε να εικονογραφήσει δύο (2) ποιήματα μαθητών του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων. Το αποτέλεσμα αυτής της μεικτής δράσης, της σύμπραξης δηλαδή των μαθητών χωρίς νοητική αναπηρία και της αθλήτριας μας των Special Olympics, τυπώθηκε και παρουσιάστηκε – παράλληλα με τα μελοποιημένα ποιήματα - κατά τη διάρκεια της δράσης και παρουσία πλήθους κόσμου στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο ΔΑÏΣ.

 

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας της αθλήτριάς μας με τους μαθητές του Δημοτικού ήταν κατά κοινή ομολογία εξαιρετικό! Τα χρώματα και οι εικόνες της Ιωάννας ‘’έντυσαν’’ όμορφα τους καταπληκτικούς στίχους  σ’ ένα  δημιούργημα φιλίας, αγάπης, αποδοχής και σεβασμού.

 Μέσω της τέχνης της ζωγραφικής, η Ιωάννα παρουσιάζει διάπλατα την ψυχή της σε όλους, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο φως που τόσο λείπει από την σημερινή κοινωνία, σε μια εποχή που οι άνθρωποι ταλανίζονται από γοργούς ρυθμούς, ένταση, άγχος, αγωνία και στρες… Μ' αυτό τον τρόπο επικοινωνεί και μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε μαζί της σ' ένα κόσμο υπέροχο, μαγικό, μοναδικό, διαφορετικό, γεμάτο όμορφα συναισθήματα, καθαρή συνείδηση και χαρά. Πολλή χαρά…!

Τυχεροί όσοι δίπλα σου, γινόμαστε ευτυχισμένοι ταξιδευτές…

Ίσως τα SOΗ περιγράφονται καλύτερα από αυτό που λέει ο Καζαντζάκης: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».

 

Άγγελος Βονιτσάνος,

Περιφερειακός Συντονιστής Ιονίων Νήσων

 

Γίνε Εθελοντής

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία. 

Γίνε Προπονητής

Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Γίνε Υποστηρικτής

Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.