Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού

Ως Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού (Unified Schools) πιστοποιούνται οι εκπαιδευτικές μονάδες – από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα πανεπιστήμια – που πραγματοποιούν τουλάχιστον 2 αθλητικές δράσεις σε Μεικτές Ομάδες μέσα στο ακαδημαϊκό έτος.

 

Αθλήματα σε Μεικτές Ομάδες 

Η ιδέα πίσω από τα Αθλήματα σε Μεικτές Ομάδες (Unified Sports) των Special Olympics είναι ότι άτομα με νοητική αναπηρία αθλούνται στην ίδια ομάδα με άτομα χωρίς νοητική αναπηρία, γεγονός που οδηγεί με ταχύ ρυθμό στην κατανόηση, την αποδοχή, τη φιλία, τη συνύπαρξη και τελικά στην κοινωνική ένταξη.

Σχολεία γενικού πληθυσμού σε συνεργασία με σχολεία ειδικής αγωγής αλλά και σχολεία με τμήμα ένταξης, διοργανώνουν ενταξιακές μεικτές αθλητικές δράσεις, σε συνεργασία με τα Special Olympics Hellas.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά μοντέλα Αθλημάτων σε Μεικτές Ομάδες, το Αγωνιστικό, το Ανάπτυξης και το Ψυχαγωγικό. Και τα τρία βασίζονται στην ευεξία και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ταλέντων και επιδιώκουν την κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία.

 

Μοντέλα Αθλημάτων σε Μεικτές Ομάδες

Ψυχαγωγικό Μοντέλο

 

Μοντέλο Ανάπτυξης

 

Αγωνιστικό Μοντέλο

 

  • Οι παίκτες της Μεικτής Ομάδας με και χωρίς νοητική αναπηρία δεν χρειάζεται να έχουν παρόμοια ηλικία ούτε παρόμοιο αθλητικό επίπεδο.
  • Ο σκοπός των δράσεων είναι ψυχαγωγικός.
  • Οι Κανονισμοί Αθλημάτων μπορούν να τροποποιηθούν.

 

  • Οι παίκτες της Μεικτής Ομάδας με και χωρίς νοητική αναπηρία πρέπει να έχουν παρόμοια ηλικία αλλά όχι απαραίτητα παρόμοιο αθλητικό επίπεδο.
  • Οι παίκτες με υψηλότερο αθλητικό επίπεδο λειτουργούν ως μέντορες και βοηθούν του υπόλοιπους.
  • Η ομάδα βασίζεται στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό.
  • Οι Κανονισμοί Αθλημάτων μπορούν να τροποποιηθούν.

 

  • Οι παίκτες της Μεικτής Ομάδας με και χωρίς νοητική αναπηρία πρέπει να έχουν παρόμοια ηλικία και παρόμοιο αθλητικό επίπεδο.
  • Οι παίκτες πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για το συγκεκριμένο άθλημα.
  • Οι Κανονισμοί Αθλημάτων δεν τροποποιούνται.

 

 

Οι ενταξιακές δράσεις των Αθλημάτων σε Μεικτές Ομάδες μπορεί να είναι προπόνηση, παιχνίδι ή αγώνας σε Μεικτές Ομάδες, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα Μεικτό Μάθημα Φυσικής Αγωγής ή ένα Φεστιβάλ Αθλημάτων σε Μεικτές Ομάδες.

Οι ενταξιακές αθλητικές δράσεις διεξάγονται εντός του σχολικού ωραρίου και της εκπαιδευτικής μονάδας αλλά και εκτός με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικής μονάδας.

 

 

Γίνε Εθελοντής

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία. 

Γίνε Προπονητής

Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Γίνε Υποστηρικτής

Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.