Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Το Πρόγραμμα

                                                        

 

 

 

 

                                                                                             

Toν Μάιο του 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία σημαντική τριετή συνεργασία με τα Special Olympics International για την υποστήριξη του διεθνούς προγράμματος Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί. Play Unified: Learn Unified. σε 14 χώρες.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Αίγυπτο, Ινδία, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Μαρόκο, Ρωσία, Σερβία, Κινεζική Ταϊπέι και Τανζανία.

 

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, απευθύνεται σε εκπαιδευτικές μονάδες Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής, Επαγγελματικής και Ειδικής Εκπαίδευσης) και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. Έγκρισης Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ16/120218/Δ2).

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τη νοητική αναπηρία, να ευαισθητοποιήσει, να σπάσει στερεότυπα, να δημιουργήσει το αίσθημα της αποδοχής και της συνεισφοράς, να προωθήσει τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία, εντός και εκτός γηπέδων, και τελικά να προάγει την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις απαλλαγμένο από φαινόμενα εκφοβισμού και αποκλεισμού.

Οι συντονιστές αυτών των αθλητικών ενταξιακών δράσεων είναι Εκπαιδευτικοί, Ειδικοί Παιδαγωγοί αλλά και Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με πολύχρονη εμπειρία ή εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, όλοι εθελοντές των Special Olympics Hellas, με την ενεργό συμμετοχή των αθλητών των Special Olympics.

Πρακτικά, η υλοποίηση μιας ενταξιακής σχολικής δράσης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί., συντελείται σε 2 μέρη. Το Θεωρητικό μέρος περιλαμβάνει την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη νοητική αναπηρία και την αποστολή των Special Olympics και τους προετοιμάζει για το Βιωματικό μέρος, το οποίο περιλαμβάνει τις ενταξιακές αθλητικές δραστηριότητες - προπονήσεις αλλά και αγώνες - με τη συμμετοχή Μεικτών Ομάδων, αποτελούμενων από άτομα με και χωρίς νοητική αναπηρία.

Το πρόγραμμα ωφελεί ποικιλοτρόπως τους μαθητές και τις μαθήτριες καθώς  αποκτούν νέα βιώματα και αναπτύσσεται η ενσυναίσθησή τους. Κατανοούν την αναπηρία και τη διαφορετικότητα και τελικά αναγνωρίζουν την προσπάθεια αλλά και τις δυνατότητες όλων.  

 

Μαθητές και αθλητές βιώνουν τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός ενώ παράλληλα χτίζονται τα θεμέλια για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να έχουν ουσιώδη και πολύτιμο ρόλο.

 

 

Κατά το πρώτο έτος του διεθνούς προγράμματος

Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.

συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 αθλητές των Special Olympics και περισσότεροι από 7.000 συμπαίκτες Μεικτών Ομάδων χωρίς νοητική αναπηρία, εκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες προπονητές και εντάχθηκαν εκατοντάδες σχολεία ανά τον κόσμο.

 

Στην Ελλάδα, από τον Μάιο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2020, 91 σχολεία έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί..

 

 

 

PDF icon Παρουσίαση αποτελεσμάτων 1ου έτους.pdf

Παρουσίαση αποτελεσμάτων 2ου έτους

Γίνε Εθελοντής

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία. 

Γίνε Προπονητής

Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Γίνε Υποστηρικτής

Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.